Tip 1: Kredietlimieten
Kredietverzekeraars houden per klant kredietlimieten aan. Alles boven het limiet is voor eigen rekening. Als je een kredietverzekering afsluit, betaal je in de meeste gevallen premie over je totale omzet. De premie is afhankelijk van je branche en de landen waar je zaken doet. Mocht een afnemer niet betalen, dan keert de kredietverzekeraar het gedekte percentage van dit factuurbedrag aan je uit. De kredietverzekeraar neemt de onbetaalde vordering (factuur) van je over en probeert zelf nog de betaling te regelen met je afnemer.

Tip 2: Check betalingsmoraal voordat je zaken gaat doen

Niet alle export wordt gedekt. Verzekeraars houden goed bij hoe de betalingsmoraal in landen is en of er door andere misstanden extra risico is op wanbetaling. Als je exporteert naar landen binnen de Europese Unie of naar andere Westerse landen zijn verzekeraars vrijwel altijd bereid de risico’s te dekken. Dekking voor export naar een land als Rusland is dit dan weer vrijwel onmogelijk. Export naar Afrikaanse landen is eventueel via buitenlandse verzekeraars te dekken. Aziatische landen als Taiwan, Japan en Zuid-Korea zijn wel aantrekkelijk voor verzekeraars, maar de rest van Azië is minder gemakkelijk.

Tip 3: Achterstalligheid melden na aanmaning

Je schakelt een verzekeraar pas in als je, na een afgesproken tijd met de maatschappij, de klant een aanmaning hebt gestuurd en hij vervolgens nog steeds niet betaalt. Je meldt de achterstalligheid dan bij de verzekeraar. Vanaf die melding is de betreffende klant ook niet meer verzekerd voor verdere leveringen en zijn vervolgleveringen voor eigen risico. Ook ben je verplicht de factuur ter incasso te geven aan de verzekeraar.

Tip 4: Dek risico af met andere verzekeringen
Naast een kredietverzekering kun je de risico’s rond export verder afdekken met andere verzekeringen, zoals extra schadeverzekeringen bij export. Denk aan het risico dat je product beschadigd raakt bij transport, verdwijnt, gestolen wordt of door een andere reden niet (goed) aankomt bij je afnemer. Vraag je (krediet)verzekeraar naar de opties.

Advies of een voorstel op maat?

Wij willen het regelen van je kredietverzekering gemakkelijk voor je maken. Dus heb je een vraag, neem contact met ons op. Wij helpen je graag en daarna kun je snel weer verder…

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171