In de vorige publicatie werden de gevolgen van COVID-19 op de Chinese economie onder de loep genomen. Nu is er een nieuwe publicatie beschikbaar, waarin we kijken naar de risico’s en gevolgen van COVID-19 op verschillende opkomende economieën.

Terwijl de aandacht tot nu toe vooral uitging naar China, Europa en de Verenigde Staten, zullen de gevolgen van de COVID-19-crisis waarschijnlijk nog ernstiger zijn in de opkomende economieën.

Hoewel de mate van kwetsbaarheid voor deze crisis van vele factoren afhangt, is de uitgangssituatie van overheidsfinanciën een belangrijk punt, aangezien deze bepalend is voor het reactievermogen van opkomende economieën op de talloze economische gevolgen van deze crisis. De overheidsschuld van deze economieën was in 2019 al op een historisch hoogtepunt. De massale kapitaaluitstroom als gevolg van deze gezondheidscrisis herinnert ons er ook aan dat veel opkomende economieën nog steeds lijden onder het onvermogen om obligaties uit te geven in lokale valuta.

Naast dit oorspronkelijke risico voor de overheidsfinanciën en de waardevermindering van de valuta's zullen de opkomende economieën, die al vóór de crisis schulden hadden, gevolgen ondervinden van drie schokken:
1) De ‘lockdown’,
2) De daling van de olieprijzen; en
3) De verminderde inkomsten uit toerisme.

Negen landen worden getroffen door drie van deze vier bronnen van kwetsbaarheid, waarvan 31 landen door twee risico’s en 71 landen door één van de vier risico’s. De aanvullende financiering door internationale organisaties (met name het IMF) en de aangekondigde schuldregelingen door de kredietverstrekkende landen zullen veel lagelonenlanden helpen. Deze zouden echter weinig nut moeten hebben voor de grotere opkomende economieën.

In de publicatie lees je meer over hoe Coface denkt dat de uitstroom van kapitaal uit opkomende
landen gestopt kan worden.

Klik hier om de volledige publicatie te downloaden (Engels).

Advies of een voorstel op maat?

Wij willen het regelen van je kredietverzekering gemakkelijk voor je maken. Dus heb je een vraag, neem contact met ons op. Wij helpen je graag en daarna kun je snel weer verder…

Pepijn Alkemade
Accountmanager
076 – 573 7171