Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van elk project, inclusief bedrijfsactiviteiten en fusies. Het is essentieel om je bewust te zijn van de verschillende soorten risico's en deze te beheren om de doelen van je organisatie te kunnen behalen. In dit artikel lees je hoe jij een goed risicobeheerplan opstelt, inclusief het analyseren van risico's, en het volgen van maatregelen om deze risico's te beperken of te vermijden. Daarnaast biedt het tips over hoe bedrijven hun risico's kunnen ontdekken en prioriteren, en welke maatregelen ze kunnen nemen om deze risico's te beperken, te beveiligen of te onderschatten.

Wat is risicomanagement?

Elk soort project, of het nu gaat om een typische bedrijfsactiviteit met strakke deadlines of een volledige fusie, brengt een zekere mate van risico met zich mee. Het is essentieel om je bewust te zijn van deze risico’s en ze in de gaten te houden.

Risicomanagement omvat:

  • Financiële risico’s, operationele risico's, strategische risico's, marktrisico's, compliance risico's en reputatierisico's.
  • Het proces van identificeren en analyseren van risico’s die van invloed kunnen zijn op de activiteiten en doelstellingen van je organisatie.
  • Een strategie die ervoor zorgt dat je de risico’s beheerst en zoveel mogelijk beperkt door hierop te anticiperen.

Zo stel je een goed risicobeheer op

Een goed risicobeheerplan voor bedrijven omvat het volgende:

  1. Identificatie van risico's: Het proces van het identificeren van alle potentiële risico's die van invloed kunnen zijn op het bedrijf, inclusief interne en externe factoren.
  2. Analyse van risico's: Het proces van het evalueren van de kans van elk risico en de mogelijke impact ervan op de bedrijfsactiviteiten.
  3. Beheer van risico's: Het proces van het implementeren van maatregelen om de risico's te beperken of te vermijden, zoals het implementeren van beleid en procedures, het trainen van personeel en het implementeren van technologieën.

1. Identificeer je (mogelijke) risico’s

Bedrijven kunnen hun risico's identificeren en evalueren door middel van een gestructureerde risicoanalyse. Er zijn verschillende veelvoorkomende methoden die je kunt gebruiken om een risicoanalyse uit te voeren. Denk aan: brainstorming-sessies, interviews met deskundigen, gegevensanalyse (bv. financiële rapporten) of een SWOT-analyse.

Belangrijk is om in het proces van identificatie zoveel mogelijk mensen mee te nemen die hier zicht op kunnen hebben. Denk er bijvoorbeeld aan om alle afdelingen van je organisatie hierin te ondervragen. De financiële administratie zal aan andere risico’s denken dan de afdeling marketing.

TIP: maak een lijst van alle mogelijke risico’s en hang deze op een centrale plaats in de organisatie. Zo gaat dit meer leven en zullen meer mensen input geven.

Geen tijd voor handmatige identificatie?

Het handmatig identificeren van risico’s kan tijdrovend zijn, dus geautomatiseerde oplossingen zijn nuttig voor bedrijven van elke omvang. Risico-identificatiesoftware integreert gegevensverbeteringen om financiële gezondheid, betalingsincidenten, politieke, milieu- en sectorale risico's en terugkerende problemen bij te houden.

2. Risicoanalyse: bepaal het effect van je risico’s met dit risicomanagement model

Zodra je zicht hebt op de (mogelijke) risico’s, is het belangrijk deze te beoordelen en de mogelijke impact te berekenen.

Bepaal je risiconiveaus

Stel per risico de waarschijnlijkheid is (wat is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt?). Bereken per risico de impact op je bedrijfsactiviteiten. Dit kun je doen door middel van statistische gegevens, historische gegevens en simulatiemodellen.

Bereken het risiconiveau voor elk risico door de waarschijnlijkheid en de mogelijke impact te vermenigvuldigen.

Risiconiveau = waarschijnlijk x mogelijke impact

Prioriteer je risico’s

Prioriteer de risico's op basis van hun belangrijkheid en urgentie. Het risiconiveau kan hierbij helpen, maar je kunt ook gebruik maken van een risk-assessment matrix.

3. Risicobeheer: beperk, bewaak en elimineer

Nu helder is welke risico’s de hoogste prioriteit hebben, is het tijd om maatregelen te nemen. Dit kun je het beste doen door een risicobeheerplan te ontwikkelen. Hierin neem je naast maatregelen ook monitoring en evaluaties in op, zodat risicomanagement een centraal onderdeel wordt van je bedrijfsprocessen.

Deze onderdelen mogen niet ontbreken in je risicomanagement:

Risicobeperking

Je kunt je risico’s beperken door deze op verschillende manieren te delen. Dit kan met een verzekeringspolis, via herziene planning, een hoger budget of betere middelen, of het vermijden van risico's door aanpassing van de omvang van uw activiteiten of wijziging van je doelstellingen.

Risicobewaking

Houd de situatie voortdurend in de gaten om snel te reageren wanneer dat nodig is. Risicokansen kunnen zich snel voordoen. Het is daarom essentieel om zinvolle veranderingen te detecteren. Zo verminder je de kwetsbaarheid van je organisatie.

Risico eliminatie

Bedrijfsactiviteiten zijn risicovol. De eerste stap naar een succesvolle risicobeheer strategie is dit inzien. Met de juiste instrumenten kun je bedreigingen vaststellen, beperken en soms volledig elimineren. Zo biedt Coface het platform ICON aan. Deze geavanceerde software biedt toegang tot expertise op het gebied van kredietverzekering, een wereldwijd informatienetwerk en diepgaande analyses. Gebruik deze informatie om betere zakelijke beslissingen te nemen en je risicobeheer te verbeteren.

Advies op maat?

Neem vrijblijvend contact op. We bespreken graag hoe Coface je kan helpen met jouw risicomanagement.

➡️ Plan een vrijblijvend adviesgesprek
.

Auteur: Juul Boogaard, Commercieel Directeur CMS | Coface Nederland

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up CRC2023

Verken risico's in een onzekere wereld
13 juni 2023: meld je aan!