
Risicomanagement is een belangrijk onderdeel van elk project, inclusief bedrijfsactiviteiten en fusies. Het is essentieel om je bewust te zijn van de verschillende soorten risico's en deze te beheren om de doelen van je organisatie te kunnen behalen. In dit artikel lees je hoe jij een goed risicobeheerplan opstelt, inclusief het analyseren van risico's, en het volgen van maatregelen om deze risico's te beperken of te vermijden. Daarnaast biedt het tips over hoe bedrijven hun risico's kunnen ontdekken en prioriteren, en welke maatregelen ze kunnen nemen om deze risico's te beperken, te beveiligen of te onderschatten.
Elk soort project, of het nu gaat om een typische bedrijfsactiviteit met strakke deadlines of een volledige fusie, brengt een zekere mate van risico met zich mee. Het is essentieel om je bewust te zijn van deze risico’s en ze in de gaten te houden.
Risicomanagement omvat:
Een goed risicobeheerplan voor bedrijven omvat het volgende:
Bedrijven kunnen hun risico's identificeren en evalueren door middel van een gestructureerde risicoanalyse. Er zijn verschillende veelvoorkomende methoden die je kunt gebruiken om een risicoanalyse uit te voeren. Denk aan: brainstorming-sessies, interviews met deskundigen, gegevensanalyse (bv. financiële rapporten) of een SWOT-analyse.
Belangrijk is om in het proces van identificatie zoveel mogelijk mensen mee te nemen die hier zicht op kunnen hebben. Denk er bijvoorbeeld aan om alle afdelingen van je organisatie hierin te ondervragen. De financiële administratie zal aan andere risico’s denken dan de afdeling marketing.
TIP: maak een lijst van alle mogelijke risico’s en hang deze op een centrale plaats in de organisatie. Zo gaat dit meer leven en zullen meer mensen input geven.
Het handmatig identificeren van risico’s kan tijdrovend zijn, dus geautomatiseerde oplossingen zijn nuttig voor bedrijven van elke omvang. Risico-identificatiesoftware integreert gegevensverbeteringen om financiële gezondheid, betalingsincidenten, politieke, milieu- en sectorale risico's en terugkerende problemen bij te houden.
Zodra je zicht hebt op de (mogelijke) risico’s, is het belangrijk deze te beoordelen en de mogelijke impact te berekenen.
Stel per risico de waarschijnlijkheid is (wat is de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt?). Bereken per risico de impact op je bedrijfsactiviteiten. Dit kun je doen door middel van statistische gegevens, historische gegevens en simulatiemodellen.
Bereken het risiconiveau voor elk risico door de waarschijnlijkheid en de mogelijke impact te vermenigvuldigen.
Risiconiveau = waarschijnlijk x mogelijke impact
Prioriteer de risico's op basis van hun belangrijkheid en urgentie. Het risiconiveau kan hierbij helpen, maar je kunt ook gebruik maken van een risk-assessment matrix.
Nu helder is welke risico’s de hoogste prioriteit hebben, is het tijd om maatregelen te nemen. Dit kun je het beste doen door een risicobeheerplan te ontwikkelen. Hierin neem je naast maatregelen ook monitoring en evaluaties in op, zodat risicomanagement een centraal onderdeel wordt van je bedrijfsprocessen.
Deze onderdelen mogen niet ontbreken in je risicomanagement:
Risicobeperking
Je kunt je risico’s beperken door deze op verschillende manieren te delen. Dit kan met een verzekeringspolis, via herziene planning, een hoger budget of betere middelen, of het vermijden van risico's door aanpassing van de omvang van uw activiteiten of wijziging van je doelstellingen.
Risicobewaking
Houd de situatie voortdurend in de gaten om snel te reageren wanneer dat nodig is. Risicokansen kunnen zich snel voordoen. Het is daarom essentieel om zinvolle veranderingen te detecteren. Zo verminder je de kwetsbaarheid van je organisatie.
Risico eliminatie
Bedrijfsactiviteiten zijn risicovol. De eerste stap naar een succesvolle risicobeheer strategie is dit inzien. Met de juiste instrumenten kun je bedreigingen vaststellen, beperken en soms volledig elimineren. Zo biedt Coface het platform ICON aan. Deze geavanceerde software biedt toegang tot expertise op het gebied van kredietverzekering, een wereldwijd informatienetwerk en diepgaande analyses. Gebruik deze informatie om betere zakelijke beslissingen te nemen en je risicobeheer te verbeteren.
Neem vrijblijvend contact op. We bespreken graag hoe Coface je kan helpen met jouw risicomanagement.
➡️ Plan een vrijblijvend adviesgesprek.
Auteur: Juul Boogaard, Commercieel Directeur CMS | Coface Nederland
Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.