De transportsector krabbelt langzaam op uit een gitzwarte periode, waarin de financiële crisis tot faillissementen leidde.

Sinds een aantal jaren groeien de volumes weer in de transportsector, blijkt uit een peiling van brancheorganisatie Transport & Logistiek Nederland (TLN). Toch zijn de littekens uit het verleden nog altijd zichtbaar. Ondernemers vertellen over hun ervaringen en waarschuwen andere ondernemers.

‘Ik ben veel secuurder geworden in de keuze van mijn opdrachtgevers’, verteld transporteur Mick van den Berg, 10 chauffeurs in dienst, zo’n vijftien jaar in het vak, heeft zijn les geleerd.’ Dit is een moeilijke sector waarin je risico’s loopt. Ik heb kosten, een koophuis.’ Hij werkt als het kan alleen met een kapitaalkrachtige bedrijven, die de transportketen zoveel mogelijk zelf in handen hebben. Liever niet met ‘die opstartende’ bedrijfjes, die als onderaannemer (ondernemer die een opdracht uitvoert voor een aannemer) afhankelijk zijn van anderen.

Van den Berg vertelt hoe een wanbetaler hem bijna de kop had gekost doordat die de betalingstermijnen steeds verder oprekte. ‘Ik dacht eerst, komt wel goed. Je blijft toch doorrijden, want je auto aan de kant zetten, kost ook geld.’ Totdat zijn klant ineens failliet bleek. Van den Berg stapte naar de rechter, maar zag uiteindelijk maar een fractie van zijn openstaande vordering terug. Met wat geleend geld van zijn schoonouders hielp hij zijn bedrijf er weer bovenop. Wij wil nooit meer ‘het haasje’ zijn.

Transportsector in de top drie traagste betalers.


De afgelopen vijf à tien jaar is de groep zelfstandigen, chauffeurs of transporteurs met een eigen vervoermiddel, flink gegroeid. Deze groep kleine zelfstandigheden is relatief kwetsbaar voor wanbetalingen en de gevolgen daarvan. En wanbetaling is nog altijd een probleem. Volgens de Barometer Betaalgedrag van Graydon hoort de transportsector met 43,6 dagen tot de top drie traagste betalers.

Advies of een voorstel op maat?

Wij willen het regelen van je kredietverzekering gemakkelijk voor je maken. Dus heb je een vraag, neem contact met ons op. Wij helpen je graag en daarna kun je snel weer verder…

Pepijn Alkemade
Accountmanager
076 – 573 7171