Succesvol ondernemen is altijd een hot topic. Ik geef je 12 tips om succesvol te ondernemen in 2023. Hoeveel vink jij er af?

1. Ontdek nieuwe markten in 2023

Komend jaar is er zwaar weer op komst. Dat blijkt wel uit de Landen- en Sectorrisico's Barometer van Coface, die we meerdere keren per jaar uitvoeren. We verwachten stagflatie, recessie, stijgende rentes, verminderd consumentenvertrouwen en meer politieke onzekerheid.

Dit is voor jou hét moment om hier positief op in te spelen. Ontdek nieuwe markten. Kijk waar de mogelijkheden liggen en pak de kansen die passen bij jouw onderneming.

2. Laat je bedrijf verantwoord groeien

Ga jij voor groei? Mooi! Doe dat dan wel op een slimme manier. Beperk de risico’s door eerst onderzoek te doen. Breid je uit met veel nieuwe klanten, doe dan een achtergrondcheck. Ga je zakendoen in een voor jou nieuwe regio? Win dan informatie in. Een goede voorbereiding helpt je de risico’s op voorhand inzichtelijk te krijgen.

3. Doe alleen nog maar zaken met financieel gezonde partners

Of het nu gaat om een nieuwe leverancier, klant of andere zakenpartner... Bekijk eerst de financiële status voordat je zaken gaat doen. Zo voorkom je dat je later te maken krijgt met betalings- of leveringsproblemen. Let daarbij op bij wie je die informatie opvraagt, zo kijkt bijvoorbeeld niet iedere provider naar de betaalhistorie.

4. Blijf op de hoogte van economische uitdagingen en risico’s

Er gebeurt veel in de wereld en je kunt niet altijd overal van op de hoogte zijn. Daarom voert Coface elk kwartaal een Landen- en Sectorrisico's Barometer uit. Hierin beoordelen we de risico’s in de wereld (per land), in 13 verschillende sectoren én kijken we naar de faillissementen van de afgelopen maanden. Ook geven we onze verwachting voor de komende periode. In jouw drukke schema is het bekijken van onze Barometer dé oplossing om op de hoogte te blijven.

5. Ontdek kansen in de markt en speel daarop in

De jaarlijkse Coface Country Risk Conference vindt plaats in juni. Het grootste event over risicobeheer in Nederland. Toonaangevende sprekers uit de economische en financiële wereld behandelen actuele macro- en micro-economische ontwikkelingen. Ook maken we vaak een uitstapje naar verwante onderwerpen, zoals energie, duurzaamheid en werkgelegenheid. Laat je inspireren en ontdek proactief waar de komende tijd jouw kansen liggen.

6. Win advies in van economische specialisten

Maak gebruik van de kennis van Coface. De expertise van al onze economische specialisten wereldwijd wordt verzameld in de riskdatabase van Coface. Data van risicobeoordelingen, over betaalhistorie en de financiële situatie van ondernemingen is hier te vinden. Coface stelt deze data beschikbaar via het bedrijfsinformatie platform. Financiële informatie, risico’s en kredietlimieten op basis van feiten en cijfers bieden je de juiste inzichten voor jouw strategische bedrijfsbeslissingen.

7. Beperk je financiële risico’s in 2023

Wat je plannen ook zijn, zorg ervoor dat je financiële risico’s beperkt blijven. Wanneer je een kredietverzekering van Coface hebt afgesloten, krijg je tijdig een seintje zodra er iets verandert in de financiële situatie. Jij bent dus altijd snel op de hoogte. Gaat je klant onverhoopt failliet, dan keert je kredietverzekering een schadevergoeding uit.

8. Verbeter je concurrentiepositie

Een kredietverzekering geeft je méér dan alleen een afgedekt risico op niet-betaalde facturen. Met de juiste kredietlimieten weet je precies tot welk bedrag jij veilig kunt leveren. Zo bied jij gunstigere betalingsvoorwaarden aan je klant en heb je een streepje voor op je concurrenten.

9. Verhoog je omzet op een veilige manier

Sales en risico zijn niet elkaars beste vrienden. Om toch zoveel mogelijk te kunnen verkopen, maak je slim gebruik van kredietlimieten. Hoe hoger de dekking, hoe hoger je sales en omzet. Vraag je limieten eenvoudig online aan. Daar zie je direct de status van je aanvraag en de hoogte van je kredietlimiet. Bij definitieve dekking ben je verzekerd voor de kredietrisico’s. Zo kun jij je omzet veilig laten groeien.

10. Schakel hulp in bij je creditmanagement

Kijk eens kritisch naar je creditmanagement. Kun je wel wat hulp gebruiken? Investeer dan in automatisering. Kies bijvoorbeeld voor een automatische verbinding tussen de bedrijfsinformatie database van Coface en jouw creditmanagementsysteem. Dat scheelt je veel tijd en maakt je debiteurenbeheer een stuk gemakkelijker. Of kies ervoor om (een deel van) je taken uit te besteden.

11. Zorg ervoor dat je ook in moeilijke tijden wordt bijgestaan

Hoe onzeker de tijden ook zijn, hoe turbulent de economie ook is, het helpt je om bovenop de zaken te zitten. Blijf op de hoogte. Controleer hoe het gaat met je leveranciers, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Check ook je klanten op regelmatige basis en voer een proactief debiteurenbeheer. De experts van Coface staan naast je om met je mee te denken. Ook in moeilijke tijden kijken we graag samen met jou naar wat er wél mogelijk is.

12. Kies altijd de beste oplossing voor jouw onderneming

Bel eens met Coface! We kunnen meer voor je betekenen dan je denkt. Als de persoonlijkste kredietverzekeraar in Nederland denken we graag met je mee. We zetten jouw wensen op één en bieden een oplossing op maat. Een oplossing die de beste is voor jouw onderneming.

Auteur: Edwin Busio, Country Manager | Coface Nederland

Advies op maat nodig voor je onderneming? Neem vrijblijvend contact op met Coface.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper