Volgens de nieuwe Barometer van Coface is er zwaar weer op komst: stagflatie, recessie, stijgende rentes, verminderd consumentenvertrouwen en meer politieke onzekerheid. Maar wat is nu eigenlijk stagflatie en wat kan Coface daarin betekenen?

Coface Barometer Q3 2022

Signalen van stagflatie steeds duidelijker zichtbaar

Eenmaal per kwartaal brengt Coface de nieuwe Barometer uit. In de nieuwste Barometer behoudt Nederland, als één van de weinige landen in West-Europa, zijn A2-beoordeling vast. Ondanks de hoge inflatie is de Nederlandse economie zeer veerkrachtig en het bruto binnenlands product ligt in Q2 2022 nog steeds 6% boven het pre-corona niveau. Toch tekenen signalen van stagflatie en een wereldwijde recessie zich steeds duidelijker af.

Download hier direct de volledige Coface Barometer Q3 2022.

Stagflatie in de jaren 70

Stagflatie is een combinatie van stagnerende economische groei en een hoge inflatie. Tot de jaren 70 gingen economen er vanuit dat deze combinatie niet mogelijk was. Een hoge inflatie hoorde juist bij een hoge economische groei en lage werkloosheid.

In de jaren 70-80 liep de Nederlandse economie stroef vanwege toegenomen concurrentie uit het buitenland. Door de oliecrisis werden grondstoffen duurder. De werkloosheid en de inflatie liepen op, waardoor er minder werd besteed. Producten werden duurder, waardoor ondernemingen steeds minder presteerden. Doordat het Bretton Woods stelsel(1) op de schop ging, steeg de rente. En door een stijgende rente werden investeringen afgeremd.

Voilà, de stagflatie was geboren!

Stagflatie anno 2022

Waarin verschilt dit met de situatie van nu?

  1. We kennen nu geen hoge werkloosheid. Destijds werden prijsstijgingen voor consumenten automatisch gecompenseerd in de lonen; dat is vandaag de dag niet het geval. In een aantal nieuwe cao’s worden de lonen echter fors verhoogd. Deze loonstijgingen zullen doorberekend worden in de prijzen, waardoor de inflatie verder stijgt en ook de lonen weer verhoogd zullen worden. Dus ook nu lopen we, in combinatie met een krappe arbeidsmarkt, het risico van een loon-prijsspiraal, net als in de jaren 70.
  2. Het monetaire beleid van tegenwoordig richt zich op het beheersen van inflatie. Dat was in de jaren 70 niet het geval; toen richtte het monetaire beleid zich vooral op een stabiele wisselkoers. De centrale banken zijn al begonnen met het verhogen van de rente. De Federal Reserve in de USA loopt hierin voorop, waardoor de koers van de dollar ten opzichte van de euro is gestegen. Dit vergroot het risico op inflatie, daar de prijzen van import stijgen.
    De inflatie die we momenteel zien, wordt echter voor een groot deel veroorzaakt door de hoge prijzen van energie. Volgens het CBS(2) is de hoge prijs voor energie goed voor 8% inflatie. De inflatie wordt hier dus veroorzaakt door de aanbodkant. Daar kan het monetaire beleid weinig aan veranderen; dat is vooral gericht op het verminderen van de vraag. Kortom, er zijn niet veel mogelijkheden om de inflatie te beteugelen.

Coface verwacht dat de groei van de Nederlandse economie volgend jaar slechts met 1,1% zal toenemen. In combinatie met de hoge inflatie zullen we hier waarschijnlijk dan toch spreken van stagflatie, ondanks de lage werkloosheid.

Hoe kan Coface ondernemers hierin bijstaan?

Stagflatie komt dus niet zo vaak voor. Maar zoals ook in de jaren 70-80 is gebeurd, zal de stagflatie via een recessie uiteindelijk weer voorbij gaan. De periode van stagflatie en recessie zal leiden tot een hoger aantal faillissementen voor ondernemingen die niet in staat zijn om zich aan te passen aan deze moeilijke situatie. Degenen die zich wel kunnen aanpassen en hun risico’s goed managen, zullen sterker uit de crisis komen.

Bij Coface zijn we al meer dan 75 jaar specialist in het beheersen van risico’s. Als kredietverzekeraar weten we als geen ander dat ondernemen risico’s met zich meebrengt.

Wij ondersteunen onze klanten bij het beheersen van de risico’s die zij iedere dag lopen en managen zo wereldwijd ruim 700 miljard euro handelsrisico. Je kunt bij Coface kiezen voor een kredietverzekering om het risico op niet-betalende klanten af te dekken. Maar we hebben ook bedrijfsinformatie voor de leverancierskant of voor als een kredietverzekering niet passend of gewenst is. Dit is dezelfde informatie als waarmee wij onze eigen risico’s managen. Als deze informatie goed genoeg is om 700 miljard euro risico te managen, dan is deze informatie ook goed om de risico’s in de keten te managen, zowel aan de leverancierskant als aan de klantenkant.

We komen graag eens langs om de mogelijkheden te bespreken!
➡️ Neem contact op.

Auteur: Monique Busch, CFO | Coface Nederland

Toelichting

  1. Het systeem van Bretton Woods was een financieel-economisch akkoord dat in 1944 tussen 44 landen werd gesloten en voorzag in de invoering van een stelsel van vaste wisselkoersen. Alleen de dollar kon tegen een vaste hoeveelheid goud worden ingewisseld bij de Amerikaanse Centrale Bank. Het systeem werd tussen 1971 en 1973 ontmanteld nadat de VS eenzijdig de inwisselbaarheid van dollars voor goud staakten.
  2. Zie persbericht CBS 08-11-2022: Inflatie 14,3% in oktober

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper