Volgens de nieuwe Barometer van Coface is er zwaar weer op komst: stagflatie, recessie, stijgende rentes, verminderd consumentenvertrouwen en meer politieke onzekerheid. Maar wat is nu eigenlijk stagflatie en wat kan Coface daarin betekenen?
Signalen van stagflatie steeds duidelijker zichtbaar
Eenmaal per kwartaal brengt Coface de nieuwe Barometer uit. In de nieuwste Barometer behoudt Nederland, als één van de weinige landen in West-Europa, zijn A2-beoordeling vast. Ondanks de hoge inflatie is de Nederlandse economie zeer veerkrachtig en het bruto binnenlands product ligt in Q2 2022 nog steeds 6% boven het pre-corona niveau. Toch tekenen signalen van stagflatie en een wereldwijde recessie zich steeds duidelijker af.
Stagflatie is een combinatie van stagnerende economische groei en een hoge inflatie. Tot de jaren 70 gingen economen er vanuit dat deze combinatie niet mogelijk was. Een hoge inflatie hoorde juist bij een hoge economische groei en lage werkloosheid.
In de jaren 70-80 liep de Nederlandse economie stroef vanwege toegenomen concurrentie uit het buitenland. Door de oliecrisis werden grondstoffen duurder. De werkloosheid en de inflatie liepen op, waardoor er minder werd besteed. Producten werden duurder, waardoor ondernemingen steeds minder presteerden. Doordat het Bretton Woods stelsel(1) op de schop ging, steeg de rente. En door een stijgende rente werden investeringen afgeremd.
Voilà, de stagflatie was geboren!
Waarin verschilt dit met de situatie van nu?
Coface verwacht dat de groei van de Nederlandse economie volgend jaar slechts met 1,1% zal toenemen. In combinatie met de hoge inflatie zullen we hier waarschijnlijk dan toch spreken van stagflatie, ondanks de lage werkloosheid.
Stagflatie komt dus niet zo vaak voor. Maar zoals ook in de jaren 70-80 is gebeurd, zal de stagflatie via een recessie uiteindelijk weer voorbij gaan. De periode van stagflatie en recessie zal leiden tot een hoger aantal faillissementen voor ondernemingen die niet in staat zijn om zich aan te passen aan deze moeilijke situatie. Degenen die zich wel kunnen aanpassen en hun risico’s goed managen, zullen sterker uit de crisis komen.
Bij Coface zijn we al meer dan 75 jaar specialist in het beheersen van risico’s. Als kredietverzekeraar weten we als geen ander dat ondernemen risico’s met zich meebrengt.
Wij ondersteunen onze klanten bij het beheersen van de risico’s die zij iedere dag lopen en managen zo wereldwijd ruim 700 miljard euro handelsrisico. Je kunt bij Coface kiezen voor een kredietverzekering om het risico op niet-betalende klanten af te dekken. Maar we hebben ook bedrijfsinformatie voor de leverancierskant of voor als een kredietverzekering niet passend of gewenst is. Dit is dezelfde informatie als waarmee wij onze eigen risico’s managen. Als deze informatie goed genoeg is om 700 miljard euro risico te managen, dan is deze informatie ook goed om de risico’s in de keten te managen, zowel aan de leverancierskant als aan de klantenkant.
We komen graag eens langs om de mogelijkheden te bespreken!
➡️ Neem contact op.
Auteur: Monique Busch, CFO | Coface Nederland
Toelichting
Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.