Wat is debiteurenbeheer?

Dit omvat alle activiteiten die je als bedrijf uitvoert om ervoor te zorgen dat je klanten hun openstaande rekeningen betalen.

Waarom is debiteurenbeheer zo belangrijk?
Het is belangrijk om als bedrijf je administratie goed op orde te hebben. Wanneer je dit niet goed op orde hebt, dan kun je als bedrijf hierdoor zelfs failliet gaan. Hoe langer de facturen open staan, hoe minder geld je zelf hebt om je leveranciers en personeel te betalen of te investeren in je eigen bedrijf.


Wat is een goed debiteurenbeheer?

Een goed debiteurenbeheer houdt in dat je ervoor zorgt dat je klanten het volledige factuur bedrag zo snel mogelijk betalen. Wanneer een klant niet op tijd betaald, kun je een betalingsherinnering versturen. Hiervoor kun je specifieke software gebruiken, zodat dit automatisch gebeurt. Wanneer de klant ook aan je betalingsherinnering geen gehoor geeft, dan mag je een aanmaning sturen. Tenslotte kun je een incassoprocedure starten om te zorgen dat je klant alsnog betaalt. Wat als de klant toch niet betaald? Wanneer je een kredietverzekering bij Coface afsluit dan starten wij het incassotraject en betalen wij de schade aan je uit.

We versturen graag af en toe een e-mail met nieuws en updates. Je mag op elk moment afmelden via de link in onze e-mails.

7 Tips voor een strak debiteurenbeheer

1. Houd je debiteurenadministratie goed bij.
Houd hiervoor een vaste timing aan.

2. Check je klanten vooraf. Dit kan door middel van een kredietwaardigheidscheck.
Zo kun je inschatten of je klanten in staat zijn om je facturen te betalen.

3. Maak vooraf duidelijke afspraken over de betalingstermijn.

Op deze manier weet de klant ook binnen welk termijn ze de factuur moeten betalen.

4. Factureer snel.
Zorg dat je snel factureert en niet een week nadat je bepaalde producten of diensten hebt geleverd, pas de factuur verstuurt.

5. Stuur direct na het verstrijken van de betalingstermijn een herinnering.

6. N
eem contact op met je klant en stuur een aanmaning indien de betaling uit blijft.

7. Geef de vordering uit handen.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper