Kredietwaardigheid

Controleer de kredietwaardigheid van je (nieuwe) zakenpartner en loop geen onnodig risico's.

GRATIS klantencheck?

De kredietwaardigheid checken van je klant.

Wanneer je in zee gaat met een (nieuwe) klant, dan is het belangrijk om de kredietwaardigheid te controleren. Hiermee kun je een inschatting maken of een bedrijf of persoon in staat is om een financiering terug te betalen. Wanneer je op basis van factuur werkt, dan is het de vraag of je klant dit later kan terugbetalen. Door vooraf een kredietwaardigheidscheck uit te voeren hoef je niet onbewust een risico te lopen en weet je zeker dat een klant je terug kan betalen.


Hoe belangrijk is een kredietwaardigheidscheck van je klant?

Iedere keer dat je een factuur stuurt aan een klant, bestaat er de kans dat deze niet wordt betaald. Dit leidt tot mogelijke financiële risico’s en benadeelt de winstgevendheid van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan één grote factuur die niet wordt betaald door je klant. Deze onbetaalde factuur kan je bedrijf in gevaar brengen. Met behulp van de kredietwaardigheidscheck van Coface kun je de kredietwaardigheid controleren van jouw (toekomstige) klanten. Zo kun je controleren of je klant echt wel zo financieel stabiel is als hij zich voordoet en kun je zakendoen met een betrouwbare zakenpartner.


Wat betekent de uitkomst van een kredietwaardigheidscheck?

Coface kan de kredietwaardigheid van bedrijven berekenen op basis van eigen ervaringen- en bedrijfsinformatie. De kredietwaardigheid checken doen we vaak aan de hand van ons eigen rekenmodel, de DRA-score. Voorafgaand aan allerlei analyses vormt eruit eindelijk een ranking van 0 tot 10. Bedrijven met een 0 zijn failliet of gestopt. Bedrijven met een score van 1 punt zitten dicht tegen een faillissement aan. Hoe hoger de score, hoe veiliger het is om met dit bedrijf zaken te doen.

We versturen graag af en toe een e-mail met nieuws en updates. Je mag op elk moment afmelden via de link in onze e-mails.

Welke factoren bepalen de kredietwaardigheid van een bedrijf?

Om de kredietwaardigheid van een bedrijf te berekenen wordt er in het rekenmodel van Coface een aantal variabelen ingevoerd. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met het land waarin het bedrijf gevestigd is. Ieder land heeft namelijk een eigen rating.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar de sector waarin het bedrijf zich bevindt. Binnen bepaalde sectoren gelden specifieke karaktereigenschappen die van invloed kunnen zijn op de rating.

Ook wordt er gekeken naar het bedrijf zelf. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de: jaarcijfers, de balans, verlies-en winstrekening en kasstroomoverzicht.

Naast deze factoren zijn er ook andere factoren die de kredietwaardigheid van een bedrijf bepalen. Hierbij houden we onder andere rekening met de markt waarin een bedrijf opereert: is het een groeiende markt of niet? Heeft het bedrijf te maken met veel concurrenten? Heeft het bedrijf een onderscheidend vermogen in de markt? Is het bedrijf afhankelijk van enkele of meerdere leveranciers en/of afnemers?

Het management en het business plan van het bedrijf wordt ook bekeken. Op basis van al deze factoren wordt de rating toegekend en/of aangepast.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper