Michael Murphy van Vion legt uit hoe Neerlands grootste exporterende vleesverwerker zich wapent tegen niet betalende buitenlandse afnemers en andere internationale onzekerheden.

Nederland is het op-een-na grootste exportland op het gebied van agrarische producten. Vleesverwerker Vion is daarbinnen de grootste vleesexporteur. De verwerker van runderen en varkens heeft een ongelooflijk breed portfolio aan vleesproducten waarbij feitelijk niets van het dier onbenut blijft. “Een culinair dieet is cultuurbepaald. In Noord-Amerika eet men bijvoorbeeld heel graag spareribs of buiken, terwijl in China de voorkeur wordt gegeven aan varkenspoten en -oren.” Het aanbod aan verwerkte producten is precies toegesneden op de wensen van de diverse lokale markten, vertelt Michael Murphy, manager Credit Risk Management van het in Boxtel gevestigde bedrijf.

Buitengewoon competitief


Vanuit Nederland en Duitsland bedient Vion vrijwel de hele wereldmarkt. Zo vertrekken er wekelijks ruim tweehonderdvijftig containers met vleesproducten naar Azië. Het totale bereik is enorm zegt Murphy niet zonder trots: “Meer dan 100 miljoen consumenten eten dagelijks een stukje vlees dat van Vion komt.” De markt waarin de vleesverwerker opereert, kent wel een aantal zeer specifieke karakteristieken, legt Murphy uit. Zo zijn de marges van de onderneming (omzet 2018: 4,7 miljard) aan de krappe kant. De internationale vleesmarkt is buitengewoon competitief en kent haar eigen cycli die de prijs beïnvloeden. Murphy: “We moeten daardoor continu opletten.”

Risico’s bepalen


Omdat de markt een dagelijkse volatiliteit kent, speelt Murphy’s afdeling Credit Risk Management een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering. Het is Murphy’s taak de eventuele risico’s bij buitenlandse afnemers te bepalen. Murphy: “Het is daarbij van groot belang om een zo actueel mogelijk beeld te hebben van de marktomstandigheden van de specifieke klanten. Op basis van deze inschattingen en de marktomstandigheden bepalen wij de kredietwaardigheid van de klant.”

Volgens Murphy speelt in de markten waar Vion actief is en de partners waar aan geleverd wordt, een heel divers spectrum van risico’s. Zo zijn in Europa vooral politieke ontwikkelingen van invloed. In Azië is de afnemende groei van de Chinese economie een factor van betekenis.

Om assertief op het complex van factoren te reageren en anticiperen, werkt Vion samen met kredietverzekeraar Coface. Murphy noemt dit ‘geen overbodige luxe’. “Voor het inschatten van de financiële risico’s werken we samen met hun experts. We hebben dagelijks contact.”

Optimale informatiepositie


De samenwerking met Coface is van grote waarde voor Vion, stelt Murphy. Met name omdat deze op basis van een hecht partnership verloopt: “Zij ondersteunen ons om te kijken naar de financiële gezondheid van onze klanten. En zij maken weer gebruik van onze specifieke sectorkennis en ervaring.” Voor Murphy is kredietverzekering, net als de mogelijkheid om risico’s in te schatten over de kredietwaardigheid van afnemers, de dagelijkse essentie van zijn werk. Dat betekent een optimale informatiepositie opbouwen die helpt bij de beoordeling van klanten. De samenwerking met Coface schept volgens hem daarvoor de voorwaarde. Murphy: “Wanneer we een samenwerking aangaan, willen we ook zeker weten met wie we van doen hebben. Als je veel internationaal zakendoet, dan moet je dat verzekerd hebben.”

Wil je ook een zeker gevoel over de kredietwaardigheid van je exportpartners? Ga naar Coface en ontdek de mogelijkheden van onze kredietverzekering.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper