Debiteurenrisico

Debiteurenrisico is het risico dat een debiteur niet aan zijn betalingsverplichtingen kan of wil voldoen.

Debiteurenrisico berekenen?

Dit risico ontstaat wanneer je goederen of diensten levert op factuur. Na ontvangt van de betaling verdwijnt dit risico. Als klanten niet betalen, dan kan dit een wisselwerking op je bedrijf hebben. Afhankelijk van de bedragen en het aantal niet-betaalde facturen kun je er zelfs een liquiditeitsprobleem door krijgen. Één op de vier faillissementen heeft als oorzaak dat debiteuren te laat of zelfs helemaal niet betalen. Het beheren van je debiteurenrisico is dus erg belangrijk.

Hoe kun je het debiteurenrisico inschatten?

Je kunt het debiteurenrisico inschatten door voorafgaand dat je met een klant in zee gaat de kredietwaardigheid van de klant te checken, door middel van een kredietwaardigheidscheck. Voor een basisinzicht kun je gegevens bij de Kamer van Koophandel opvragen, maar er zijn ook gespecialiseerde bureaus, zoals Coface, die het betaalgedrag van bedrijven in de gaten houden. Aan deze gegevens heb je dan ook veel meer en zo kun je beter het debiteurenrisico inschatten. Je kunt van bepaalde bedrijven bedrijfsinformatie opvragen bij Coface door middel van een bedrijfsrapport. In deze informatie rapporten ligt vaak veel meer informatie ten grondslag die Coface als kredietverzekeraar tot beschikking heeft.Debiteurenrisico verzekering van Coface


Onze unieke know-how voor het verzamelen en beheren van informatie over 80 miljoen bedrijven en hun handelsomgeving wereldwijd is van essentieel belang voor het analyseren en bewaken van debiteurenrisico's, voor zowel onze klanten als onze risico-analisten die verantwoordelijk zijn voor de risicobeoordeling. Onze klanten profiteren met onze debiteurenrisico verzekering van onze uitgebreide ervaring op het gebied van debiteurenbeheer en incasso door middel van een uitgebreid scala van diensten. Coface is direct en indirect (via partners) in 100 landen aanwezig en is daarmee een wereldleider op het gebied van kredietverzekering en een expert op het gebied van commerciële debiteurenrisico's.

We versturen graag af en toe een e-mail met nieuws en updates. Je mag op elk moment afmelden via de link in onze e-mails.

Hoe kun je het debiteurenrisico verkleinen?

Hoe kun je het debiteurenrisico afdekken?

Je kunt het debiteurenrisico op verschillende manieren afdekken.

1. Bankgarantie.
Je kunt bijvoorbeeld een bankgarantie vragen. Als je klant niet betaalt, dan moet de bank dit doen.

2. Kredietverzekering.

Je kunt een kredietverzekering afsluiten voor een specifieke transactie, een specifieke debiteur of voor een specifiek land. Met een kredietverzekering bescherm je jezelf tegen omzetverlies.

3. Wanbetalers incalculeren.

Je zou ook een bepaald bedrag kunnen incalculeren in de verkoopprijs, zodat zodra sommige klanten niet betalen je dit dan op kunt vangen met het bedrag wat je extra ingecalculeerd hebt.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Charlotte van Dorp
Sales Manager Global Solutions
076 – 573 7171