Dubieuze debiteuren

Je wilt natuurlijk dat jouw debiteuren je facturen op tijd betalen. Helaas is dit niet altijd het geval. Je dient daarom op de balans een voorziening dubieuze debiteuren op de te nemen. Dit is als het ware een boekhoudkundig potje om het verlies uit op te kunnen vangen, wanneer facturen niet worden betaald.

Debiteurenrisico berekenen?

Het is ook mogelijk om de facturen van specifieke debiteuren te verzekeren.

Dit kun je doen door middel van een kredietverzekering. Je kunt een kredietverzekering afsluiten voor een specifieke transactie, voor een specifieke debiteur of een specifiek land. Hierbij wordt de schade gedekt wanneer een klant de factuur niet betaald, wanneer het geld niet geïncasseerd kan worden door een incasso bureau of wanneer een klant failliet gaat.


Weet met wie je zakendoet!


Voordat je met een nieuwe klant in zee gaat, is het verstandig om te controleren wie deze klant is en of deze klant in staat is om je facturen te betalen. Dit kun je doen door middel van een kredietwaardigheidscheck. Ook is het verstandig om bij de KvK de financiële gegevens op te vragen, zoals de balansgegevens en de vermogenspositie van je nieuwe klant. Aan de hand van deze gegevens kun je bijvoorbeeld bepaalde betalingsafspraken maken. Ook voor je bestaande klanten kun je een kredietwaardigheidscheck laten uitvoeren. Stel dat je voor een bepaalde klant altijd hoge facturen stuurt, omdat deze klant veel af neemt, dan is het ook verstandig om af en toe de kredietwaardigheid van deze klant te controleren. Ook al betaalt deze klant altijd netjes op tijd, dit kan over een maand weer anders zijn.

We versturen graag af en toe een e-mail met nieuws en updates. Je mag op elk moment afmelden via de link in onze e-mails.

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper