Global Manager Credit & Collections Léon Polak introduceert de Roba Groep met 700 gedreven medewerkers: “Het familiebedrijf Roba Metals is vanuit passie voor metaal uitgegroeid tot een mini-multinational met vestigingen in 6 landen. Waar het 85 jaar geleden begon met recycling, beheert Roba inmiddels de gehele keten, van inkoop en verwerking in de eigen smelterij, tot verwerking in servicecentra, wereldwijde verkoop en logistiek.”

Roba pand

Ons succes staat met onze mensen

“Ons succes schuilt hem in het feit dat wij, ondanks de groei die wij in 85 jaar hebben doorgemaakt, nog steeds het familiaire karakter hebben van in de begindagen. Roba Metals bestaat vooral uit zeer gedreven en gepassioneerde mensen. Wij zijn met elkaar verantwoordelijk voor de zaken die goed gaan en uiteraard ook de zaken die minder goed gaan. Iedere medewerker kent zijn of haar verantwoordelijkheid en heeft hierin een eigen bijdrage”, vertelt Léon Polak.

Schakel in het bedrijf

Léon Polak is sinds 4 jaar Global Manager Credit & Collections bij Roba Metals en medeverantwoordelijk voor het debiteurenbeheer en alles wat hiermee samenhangt voor de gehele Roba Metals divisie. “Mijn focus richt zich op alle landen buiten Nederland; op België en Frankrijk na. Ik doe dit samen met twee collega’s die het debiteurenbeheer voor Nederland, België en Frankrijk voor hun rekening nemen. Het is een enorm uitdagende functie waarbij ik een schakel ben tussen de verschillende afdelingen binnen ons bedrijf.”

Creditmanagementbeleid is goed ontwikkeld

“Het creditmanagementbeleid bij Roba is in de loop der jaren goed ontwikkeld. Uiteraard is dit deels ingegeven door de polisvoorwaarden van onze kredietverzekeraars. Het is ons streven om er samen met onze commerciële collega’s voor te zorgen dat onze (inter-)nationale klanten tijdig betalen. Sinds een aantal jaar beschikken wij over een nieuw creditmanagement softwarepakket dat wij volledig hebben ingericht op onze polissen. Hierin zijn verschillende klantprofielen ingeregeld, rekening houdend met door ons vooraf bepaalde workflows, die ons in staat stellen per klant maatwerk te leveren.”

Betaalrisico’s van bedrijfsgroei

“Ons principe is alle betaalrisico’s te verzekeren. In sommige gevallen leidt dit, met name bij klanten die een groei doormaken, weleens tot uitdagingen met betrekking tot de hoogte van de kredietlimiet. In de meeste gevallen komen wij hier in overleg met Coface of onze andere verzekeraar uit. In een enkel geval lukt dit niet en dan leveren wij alleen tegen vooruitbetaling.”

Maatwerk van Coface

Roba Metals heeft de allereerste polis meer dan 50 jaar geleden afgesloten bij destijds de NCM. “In 2018 hebben wij een uitgebreid marktonderzoek gedaan waarbij wij diverse kredietverzekeraars hebben vergeleken. Uiteindelijk zijn wij ook met Coface gaan praten. Er was vrijwel direct een klik tussen Roba en Coface. Coface bood ons een maatwerk polis aan, die bijna volledig afgestemd kon worden op de polis van onze andere primaire verzekeraar. Sindsdien werken wij met Coface voor onze buitenlandse portefeuille en wij slagen er tot op heden in om al deze vorderingen te verzekeren.”

Blij met onze samenwerking

“Het contact met Coface verloopt direct met de risk underwriters en accountmanager en dat gaat uitstekend. We zijn blij met onze samenwerking!”

Léon Polak over het bezoek van Coface in het service center in Genk: “Wij werden verrast met een hele lekkere slagroomtaart ter ere van ons 85-jarig bestaan.”

Roba 85 jaar

Fraudegeval voorkomen

Roba Metals heeft Coface een keer gewezen op een mogelijke oplichter, die handelde onder de naam van een ander bestaand bedrijf waarop zij een limiet hadden. “Wij hebben geconstateerd dat er sprake was van fraude waardoor wij schade hebben kunnen voorkomen. Dit werd beloond met een prachtige bos bloemen!”

Resultaat kredietverzekering

Léon Polak over de kredietverzekering: “Wij zijn zeer tevreden.” Passend bij de risicostrategie van Roba Metals zijn alle leveringen in beginsel verzekerd, wat in een enkel geval al heeft geleid tot schadevergoeding van Coface.

“De producten van Coface zijn belangrijk voor ons, omdat al onze kredietverzekerde leveringen een belangrijk verlengstuk zijn van onze commercie!”

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper