De bedrijfsinformatie die Coface aanbiedt, is de informatie die we zelf gebruiken voor het risicomanagement van onze kredietverzekeringstak. Met deze informatie beheren we meer dan EUR 700 miljard exposure wereldwijd, dus Coface heeft er zelf alle belang bij dat deze informatie zo goed mogelijk is. Onderstaand neem ik je mee in een aantal voorbeelden waarbij we als Coface meer toegevoegde waarde leveren dan de standaard informatieleverancier. Simpelweg omdat onze analisten naar de jaarcijfers kijken en meer zaken zien dan een algoritme.

Financiële informatie wordt verwerkt in de DRA-score

In ieder land heeft Coface een team analisten werken dat niets anders doet dan financiële informatie verzamelen over de bedrijven waar onze verzekerde klanten zaken mee doen. Deze financiële informatie wordt geanalyseerd en vervolgens verwerkt in een DRA. DRA staat voor Debtor Risk Assessment en zegt iets over de mogelijkheid om de komende 12 maanden aan de financiële verplichtingen te voldoen. Een DRA van 1 betreft vaak een faillissement, een DRA 10 betreft een financieel zeer sterk (groot) bedrijf.

Coface maakt slecht vergelijkbare jaarcijfers inzichtelijk

Eén van de grote retailers in ons land is al jaren bezig met een strategie van kopen en verkopen van bedrijfsonderdelen. Hierdoor zijn de jaarcijfers slecht vergelijkbaar. Het ene jaar is er een winkelketen verkocht en geconsolideerd; het andere jaar is er een winkelketen gekocht en geconsolideerd. In 2020 is het nieuwe hoofdkantoor verkocht en terug gehuurd. Door de mooie boekwinst laat het bedrijf winst zien onder aan de streep. De operationele resultaten zijn echter al jaren negatief en dat zie je terug in onze DRA.

Schulden in de bovenliggende vennootschappen worden inzichtelijk

Bij Coface hechten we veel waarde aan ondernemingsstructuren en bij de beoordeling van de kredietwaardigheid beginnen we met de topholding. Vaak zien we bij bedrijven die door private equity partijen zijn gekocht, dat de schulden voor deze overname niet in de betreffende werkmaatschappij zitten, maar in de bovengelegen holdings. De balans van de werkmaatschappij ziet er dan vaak goed uit met een mooie solvabiliteit en prima resultaten. De holding waar de schulden in zitten, laat echter een balans zien met enorme schulden en goodwill en forse rentelasten, waardoor er verlies wordt gemaakt. Die rentelasten moeten opgebracht worden door de werkmaatschappij, dus daar houden we bij Coface rekening mee bij de bepaling van de DRA.

Werken met kwartaalcijfers ipv jaarcijfers

De meeste informatieleveranciers werken met de jaarcijfers die gepubliceerd worden bij de Kamer van Koophandel. Coface werkt ook met kwartaalcijfers. Bij beursgenoteerde ondernemingen worden deze gepubliceerd op de website van de onderneming. Hierdoor hebben we een veel actueler beeld van de onderneming en kunnen we onze DRA meerdere keren per jaar aanpassen. Bij veel niet-beursgenoteerde ondernemingen onderhouden we goede contacten met het financieel management en ontvangen we tussentijdse cijfers om onze opinie over de onderneming actueel te houden. Hiermee is onze DRA een stuk actueler en hoeven we niet te wachten tot de publicatie bij de Kamer van Koophandel.

Focus op wat voor jou belangrijk is

Als onze bedrijfsinformatie goed genoeg is om EUR 700 miljard risico te managen, dan is deze informatie vast ook waardevol voor jouw onderneming. We komen graag bij je langs om nader uit te leggen hoe het werkt. We houden graag je leveranciers of klanten in de gaten. Dan kun jij je focussen op de zaken waar jij heel goed in bent.

➡️ Plan een vrijblijvend adviesgesprek.Auteur: Monique Busch, CFO | Coface Nederland

Advies of een voorstel op maat?

Bedrijfsinformatie, kredietverzekering, zakelijk incasso.... Wat heb jij nodig om verder te groeien? Wij helpen je graag in een persoonlijk adviesgesprek.

Marieke Steinmetz
Claims & Collections medewerker
076 – 573 7171
Omzetverzekerd pop up WP DRA

Ontdek het risico op wanbetaling
Download de whitepaper